Scooterbanden zelf vervangen? Dat kan!

Let op dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt zoals bandenlepels vet en optioneel velgbeschermers om schade aan je scootervelg te voorkomen.

 

Scooterbanden (de)montage

1. De aller eerste stap, is het verwijderen van de onderdelen welke in de weg zitten om de velgen los van de scooter te halen.
Vrijwel bij alle scooters betreft dit de uitlaat en elke kappen, en soms een voorspatbord, dit is afhankelijk van het type scooter. Leg alle bouten op volgorde weg, zodat ook het monteren makkelijk verloopt (aanrader!)

2. Haal de velg los van de scooter, de achtervelg zit vaak met een grote dop (maat 22 of 24) vast in het midden van de velg, sommige achtervelgen zitten met meerdere bouten(inbussen) vast op een ankerplaat. Maak alle bouten los en haal de achtervelg los.
Voor de voorvelg geld hetzelfde, echter is deze vaak aan twee kanten bevestigd.

3. Laat de band leeglopen door het ventiel in te drukken.

4. Druk de band naar het midden van de velg, met behulp van de bankschroef of een bandenapparaat, zie ook in de video hieronder van Youtube.

5. Haal de helft van de band los van de velg, door dit door de bandenlepels te gebruiken. 

6. Haal nu ook de andere zijkant van de band over de velgrand, de band is nu los van de velg!

Scooterband weer monteren op de velg

1.De nieuwe scooter band weer monteren op de velg, smeer de nieuwe band met vet of vaseline in zodat deze makkelijker om de velg glijd. Bij hele stugge banden is het ook wel eens handig de band iets te verwarmen met een föhn of verf brander.

8. Druk nu de tweede zijkant van de band over de velgrand, zodat de band op de juister plaats op de velg komt te zitten.

9. Indien het ventiel er nog niet uitgehaald was, haal deze er nu uit. Het ventiel belemmert de luchtstroom waardoor er niet genoeg lucht in een keer langs kan. Wanneer het ventiel eruit is het tijd om de band op de pompen en te zorgen dat deze om de velg springt! vul nu met de compressor en luchtspuit de band in een keer, zodat deze om de velg heen knalt! PAS OP VOOR JE VINGERS! houd deze UIT de buurt van de velgrand!

10. Haal de luchtspuit van het ventiel af, de band zal iets leeglopen. Plaats vervolgens het ventiel en zet de band op de juiste bandenspanning.

Hieronder enkele video's, om het monteren van scooterbanden nog iets duidelijker te maken. Succes!

 

 

En hier zie je dat het, met het juiste gereedschap, héél snel kan;

 

 

En uiteraard kan je de montage van je band ook doen met een bandenapparaat, zie dan deze video van Youtube

 

 

En wat wel handig is, het juiste gereedschap tijdens het verwisselen van je banden, zie hieronder;

 

 

 • Motip Remmenreiniger spuitbus 500ML
  500ML remmenreiniger van Motip, per spuitbus. Brake cleaner spray

  Regular Price: € 3,98

  Special Price € 2,98

 • Ventiel indraai gereedschap scooterband
  ventiel indraaier scooter banden

  Regular Price: € 4,98

  Special Price € 2,98

 • Werkhandschoenen / Werkplaats
  Hoge kwaliteit werkplaatshandschoenen, universeel te gebruiken. Voorzien van Pu coating tot over de vingertoppen.
  € 3,95
 • Vonktester - Gereedschap voor het controleren van de ontsteking
  Universeel te gebruiken, handig om binnen enkele seconden te weten te komen of er een vonk aanwezig is.

  Regular Price: € 4,98

  Special Price € 3,98

 • Bandenstift wit - Verfstift (7ml)
  Witte verfstift om de letters aan die op de zijkant van je band staan van je buitenband wit te maken. Je kan de letters van het merk (bijvoorbeeld Michelin, Kenda of Deestone wit maken en dat geeft een sportief uiterlijk.
  € 4,98
 • Bandenlichter 24cm
  Bandenlichter, erg handig om te hebben en onmisbaar bij het verwisselen van scooterbanden. Per stuk verkocht.

  Regular Price: € 6,98

  Special Price € 5,98

 • Tubeless reparatieset

  A-kwaliteit tubeless reparatieset voor scooters en brommers LET OP! Compleet met 'solution' en 5 koorden, elders op internet zit dit er niet bij, echt de laagste prijs bij ons! Zelf je scooterband repareren met deze 'tubeless reparatieset speciaal voor scooterbanden, voldoende voor reparatie van 5 gaten.

  Regular Price: € 11,98

  Special Price € 6,98

 • Velgenbeschermers (set, 2 stuks)
  Een velgenbeschermer beschermt de velg van de scooter bij het verwisselen van een band, deze set zorgt ervoor dat de velg niet beschadigd tijdens het monteren van de band op de velg.
  € 6,98
 • Bandentang voor fietsbanden (fietsbandenlichter)
  Fietsband van de velg halen? Een fluitje van een cent met deze speciale 'fietsbandenlichter'. Slim ontwerp, voorkomt verwondingen en maakt het verwijderen van oude banden erg gemakkelijk. Geschikt voor fietsbanden met een maximale breedte van 4,5 cm.
  € 7,90
 • Bandenreparatie spray Scooter (motip)
  Top kwaliteit Bandenreparatieset van Motip, Tyre Repair, altijd handig. Zelf een lekke scooterband repareren en direct weer verder rijden met deze 'tubeless reparatieset speciaal voor scooterbanden, 75ML. Laagste prijs online voor deze bandenreparatie spray.
 • Ventiel intrek gereedschap
  Ventiel intrek gereedschap, universeel te gebruiken voor (tubeless) scooter velgen.
  € 9,95
 • Bandenpomp scooterbanden (trapvoetpomp)
  Scooterbanden oppompen doe je zelf thuis! Handig, deze bandenpomp bedien je met de voet waardoor je niet hoef te bukken. Geschikt voor scooter ventielen van vrijwel alle scootermerken zoals Vespa, Gilera, Aprilia, Yamaha, Malaguti, AGM, Baotian, SYM, Peugeot, Derbi, Piaggio en meer. Een fietspomp maar dan voor scooterbanden.

  Regular Price: € 14,98

  Special Price € 11,98

 • Bandenreparatiespray Motip 500ml

  Top kwaliteit Bandenreparatieset van Motip, Tyre Repair, altijd handig. Zelf een lekke scooterband repareren en direct weer verder rijden met deze 'tubeless reparatieset speciaal voor scooterbanden, 500ML. Laagste prijs online voor deze bandenreparatie spray.

 • Kettingslot brommer / scooter - 150 cm
  Kettingslot van hoge kwaliteit, lengte 150cm geleverd inclusief 2 sleutels, ketting van 1.5m en slot geschikt voor brommers, scooters en motoren.

  Regular Price: € 26,48

  Special Price € 19,99

 • Bandenreparatieset Scooter - Proppenset met patronen
  Zeer complete banden reparatieset, altijd handig. Zelf je scooterband repareren met deze 'tubeless reparatieset speciaal voor scooterbanden, voldoende voor reparatie van 5 gaten. Geleverd inclusief gas om de band weer op te pompen zodat je ook onderweg gelijk weer verder kan rijden.

  Regular Price: € 30,69

  Special Price € 20,98

 • Bandenlichters scooter - 2stuks (lengte 350mm)
  2 stuks bandenlichters erg handig om te hebben en onmisbaar bij het verwisselen van scooterbanden.
  € 21,18
 • Bandenapparaat scooterbanden
  Scooterbanden demonteren is een fluitje van een cent met deze banden demonteer machine. Banden apparaat scooterbanden en motorbanden van 12 t/m 18 inch velgen.
  € 94,45